Styrker satsingen på husdyrgjødsel
Grønt Maskin har i flere år vært godt fremme i skoene når det gjelder husdyrgjødsel. De siste årene har vi opplevd en stor etterspørsel etter slangeanlegg over hele landet, og produsentene er storfornøyde. Nå har vi fått på plass en ny kollega som skal være med ta denne satsingen videre.
Hils på Angelica
Angelica Bjørnhild Kvitblikk kommer opprinnelig fra ei bygd i Sørfold kommune i Nordland, og bor for tiden i Son. Hun har vokst opp med gårdsdrift, og har hatt en stor lidenskap for husdyr gjennom hele livet.
- Besteforeldrene mine drev med sau, og naboen hadde storfe, så fra jeg var omkring 10 år har jeg jobbet med husdyr av alle slag. Det har vært utrolig mye læring gjennom alle disse årene, både som barn, elev på landbruksskole, avløser og agronom. Det brede spennet på utviklingen i landbruket har fascinert meg hele veien, det er alltid spennende å lære noe nytt, sier Angelica.
God kjennskap og kunnskap om husdyrene
Hun er utdannet agronom, travtrener og drev i mange år med klauvskjæring av opp mot 6300 kyr i året. Slikt blir det mye kunnskap av.
- Jeg gikk i lære hos en av Norges beste klauvskjærere, og dette gjorde at jeg senere kunne drive eget foretak, og sertifiserte meg som klauvskjærer. Erfaringen jeg hadde med å sko travhest fra før var heller ingen ulempe da det kom til beskjæring av klauven, legger Angelica til.
Husdyrene har alltid vært i fokus for Angelica, og det er gjennomgående for alle valg i hennes karriere så langt.
- Under studiene så var jeg på jobb i fjøsene rundt, da de andre var på fest. Det har alltid vært viktig for meg å sette dyrene i første rekke, en fest tar jeg glatt igjen siden, sier hun med et lurt glimt i øyet.
Etter mange år som klauvskjærer, var neste på agendaen besetningsstyring av storfe. Her var hun innom alt fra avl, til melking og fôring, og fikk god bruk for all kunnskapen hun hadde fra før.
- Jeg har aktivt fulgt utviklingen, og vært ute blant mange ulike produsenter gjennom årene. Jeg kjenner til utfordringene og mulighetene, og hvordan man kan ivareta god dyrehelse, effektivitet og dyrevelferd.
Godt samarbeid gir gode resultater
Inn mot sesongen 2023 har Utne 840 daa de produserer både poteter, grønnsaker og korn, hvor 340 daa er det de eier selv, og for neste sesong har de 75 daa til. I 2023 blir det 120 daa med grønnsaker, 170 daa med potet og drøyt 500 daa med korn.
- Vi har syv kulturer i sving gjennom sesongen. Persillerot, pastinakk, sellerirot, industrikål og industrirødbeter, i tillegg til korn og poteter, og det krever både flinke folk og gode maskiner. Når det er behov for service eller deler, er det trygt for oss at Grønt Maskin er «rett borti her». De har svært god kunnskap og erfaring med maskinene vi bruker, så de er en foretrukken leverandør for oss, sier Johannes Utne.
-Også er det jo veldig trivelige folk som jobber der, legger han til.