Dewulf var en het potet under Potato Scandinavia

I midten av august var det endelig klart for Potato Scandinavia hos Andreas Bakken og Grinder Gård i Grue kommune. Dette er en dag vi har gledet oss lenge til, etter vi fikk agenturet på Dewulf i 2021. Som en av hovedsponsorene synes vi dette var et flott arrangement og er glad det var mange som var tilstede denne august-dagen.

 

Besøk fra Dewulf i Belgia

 

Dewulf hadde for anledningen sendt opp to representanter for å bistå med demo og eventuelle spørsmål fra besøkende. Ruben Weltens er vår kontaktperson hos Dewulf, og med seg hadde han sin kollega Nick som var ansvarlig for demo av Dewulf Torro potethøster. De var glade for at det var såpass stor interesse for deres høstemaskin.

‍- Det er gøy å se maskinen i drift her i Norge. Det er flere produsenter rundt omkring, men vi har så vidt begynt å posisjonere oss her, så det er ekstra gøy å se at interessen er stor og at spørsmålene er mange. Grinder Gård er et veldig flott sted for et slikt arrangement, og vi er godt fornøyd sier Ruben Weltens.

Visste du at du kan booke demo av Dewulf toppløfter eller potethøster fra Grønt Maskin? Les mer og book demo her

Visning av vanningsbom på Grinder

Vi hadde også en post i programmet som gikk på vanning. Det blir dårlig med poteter om man ikke vanner underveis i vekstsesongen, og i 2017 investerte Andreas Bakken i et pivot-anlegg fra Bauer, også kalt vanningsbom. Etter ca fem år i drift, kan Andreas si seg svært godt fornøyd med investeringen og gjorde i 2022 en oppgradering av utstyret, slik at det nå har GPS-styring. Vanningsbommen brukes både til vanning av poteter og korn ved behov. Det var en god gjeng som var tilstede på visningen, og det var mange gode spørsmål.

 

‍- En vanningsbom er en veldig effektiv form for vanning, om man har store arealer. Det er en avveining man må ta, om du trenger flere vanningsvogner eller om det er et pivot-anlegg som er det rette for deg. Det er jo avhengig av tilgang på vann som alt annet, men sammen med Bauer hjelper vi deg med det oppsettet som er optimalt for deg og ditt behov, sier Rolf Gjølstad.

Stor interesse for jordbearbeiding

Flere aktører viste frem sitt utstyr for jordbearbeiding. Grønt Maskin hadde med seg en Massano Extreme 165, som er en såkalt steinnedlegger. Denne går motsatt vei av en tradisjonell fres, og får jordmassene oppover og bakover samtidig som den får steinene lenger ned. Dette gir et steinfritt plante/såbed, som passer til alle grønnsaksvarianter. 

- Fresen fra Massano er en nyere og mer effektiv modell enn det vi har sett tidligere. Den får steinene lenger ned i jorda, slik at dette ikke blir noen ulempe for blant annet rotgrønnsaker, sier Vidar Børsebakke i Grønt Maskin.

Gule småpoteter og biostimulanter fra Norgro

Gule småpoteter er fremdeles en het potet i det norske markedet, og hvert år drar en sortsgruppe bestående av representanter fra Gartnerhallen, Bama, Overhalla klonavlssenter, Norgro og Graminor på tur til Nederland for å se på siste skrik av potetsortene. Sortene vi fikk se litt av under Potato Scandinavia var Columba, Anouk, Celandine og Danique, og alle disse går under kategorien gule småpoteter. 

Celandine kjenner vi fra før, men den har fått en ny sjanse nå som småpotet er såpass etterspurt i markedet. Danique har vært gjennom en storskalatest og er en såkalt kombinert-potet som egnes godt for mat og sous vide, sier en tydelig engasjert Alf Einar Bjørnstad, produktsjef settepotet i Norgro.