Velg en trygg peis

Det har vært mange skremmende bioetanol-relaterte ulykker den siste tiden. Ønsker du å velge miljøvennlig oppvarming anbefaler biovarmespesialisten Roy Eng at du vurderer andre alternativer.

-Pelletsovner og vedovner er både trygge og miljøvennlige alternativer til bioetanol. De fleste pelletsovner er helautomatiske og trenger kun påfyll av pellets i et eget spesialdesignet påfyllingskammer. Ovnen mater selv brenneren med pellets etter behov, slik at man unngår direkte kontakt med flammen, sier Eng.

I denne videoen fra DSB [Direktoratet for Samfunnssikkerhet og Beredskap] får du se hvor galt det kan gå dersom du etterfyller en biopeis som allerede er tent.

 

Hva er pellets?

Pellets er laget av trevirke fra skogen eller flis og spon fra treindustrien. Det selges som oftest i sekker på ca. 16 kg. til en snittpris på 51 kr. pr sekk. Dette er effektivt 37,9 øre/kWh billigere enn fyringsolje, 39,6 øre/kWh billigere enn gass og 24,1 øre/kWh billigere enn elektrisitet.

Pelletsovnen programmeres til den temperaturen du ønsker gjennom døgnet og hele uken, og den vil da automatisk tennes og slukkes etter behov. Ovnene utnytter opp til 90% av energien i pellets og gir dermed optimal komfort kombinert med lave fyringsutgifter.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.