Varmepumper er ikke effektive i norsk kulde

Vurderer du å skaffe deg varmepumpe, bør du tenke deg om to ganger. Dagens varmepumper tåler nemlig ikke kalde norske vintre.

I VG den 30.01. sto det skrevet en artikkel om at varmepumper er det billigste alternativet for norske familier. Med lovnader om at du kan spare over 9000 kroner i strøm hvert år.

Celina nera

Biovarmespesialisten Roy Eng i Grønt maskin AS forklarer at det for mange husstander i Norge hverken vil være lønnsomt eller særlig varmende å investere i en varmepumpe. Temperaturen der du bor er en viktig faktor for valg av fyring, forklarer han.

-Varmepumper og pelletsovner fungerer like bra ved kyststrøkene, hvor temperaturen om vinteren er forholdsvis høy. Bor du derimot i innlandet, hvor det blir svært kaldt, vil en varmepumpe ikke klare å generere nok varme. Jo kaldere det blir, desto dårligere effekt gir varmepumpen. Man ser ikke mange varmepumper på Røros, sier Eng.

I stedet foreslår han å investere i en pelletsovn. Den gir høy varmeeffekt, uansett hvor kaldt det er.

-Vedfyring og pelletsovner er et fullgodt alternativ til varmepumpe. De fleste nye modellene har automatiske start og stopp funksjoner som sørger for effektiv temperaturregulering. Inngangskostnadene er lave, og de bruker svært lite strøm, konkluderer han.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.