Miljøvennlig oppvarming av husholdninger

Biovarmespesialisten Roy Eng i Grønt maskin AS har funnet en måte å både spare penger og tilrettelegge for miljøvennlig energi ved å kombinere solkollektor og vedovn.

Henter energi fra taket

Et hustak mottar så mye som 1000 kWh pr. kvadratmeter pr. år. Med en solkollektor kan du hente ned 500-600 kWh av denne energien, og bruke den til oppvarming av varmtvann.

Dette betyr at du i sommersesongen kan dekke all den energien som kreves til oppvarming av vann med solenergi.

– Mange velger vannbåren varme i gulv om vinteren. Vi leverer også vedovner med vannkappe som kan kombineres med vannbåren varme og solkollektorer, opplyser Eng.

Fordeler varmen

Vedovnen kobles til en akkumulatortank  med innebygget varmtvannsbereder som fungerer som et varmebatteri. Fra tanken kan varmen fordeles til gulvvarme, radiator, varmelist og varmtvann.

Når du fyrer i ovnen overføres over 60 prosent av varmen til vann. Dermed flyttes overskuddsvarmen fra ovnen til tanken der den lagres til senere bruk. Hvis du ikke fyrer i ovnen, eller solkollektorene ikke produserer varme, brukes først varmereserven i akkumulatortanken før den innebygde el-kolben aktiveres.

Komfort og besparing

Med dette systemet kombineres fornybar energi med komfort og besparing. Du kan stille inn termostatene på for eksempel 19° på dagtid når du er borte. Når du kommer hjem er det bare å fyre opp i ovnen for å oppnå ønsket temperatur.

I tillegg til at du da får hyggen med en sprakende vedovn, varmes vannreservoaret opp slik at det dekker neste døgns behov for varmtvann.

– Ved montering av solkollektorer vil man i tillegg utnytte solenergien i hele sommersesongen, og på den måten spare mye strøm på oppvarming av vann. Anlegget er selvfølgelig også testet og godkjent av SINTEF, avslutter Roy Eng.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.