Aktuelt
/
Stort lagringsproblem løst med Sukup-siloer

Stort lagringsproblem løst med Sukup-siloer

Gårdbruker John Henrik Gjørven:

Sukup-siloene har løst det store lagringsproblemet mitt

Med 3000 mål dyrket mark, trenger Gjørven stor lagerplass til kornet sitt. Men siden den lokale mølla mangler tilstrekkelig lagringskapasitet når innhøstingen pågår for fullt, fant han det mest hensiktsmessig å tørke og lagre så mye som mulig av kornet hjemme på gården. Til det valgte han et anlegg fra Sukup.

No items found.

Norges største Sukup-anlegg

– Dette nye Sukup-anlegget til John Henrik er det største som er bygget av en privatperson i én veiv her i landet, skyter Dyre Tangnes Saxrud inn. Han er selger hos Grønt Maskin, som er hovedforhandleren av Sukup her i Norge. – Hver silo er på nesten 1200 kubikk og kan ta imot 900 tonn korn.

– Hvorfor investerte du i dette Sukup-anlegget?

– Hovedgrunnen er at jeg har 3000 mål dyrket mark å ta meg av, så jeg har behov for stor lagringskapasitet, svarer Gjørven. – Tidligere la vi kornet i containere ute på jordene, og et transportfirma kjørte det videre til mølla på Skarnes. Men på travle høstdager har ikke mølla kapasitet til å ta det imot. Og jeg har jo ikke tid til å vente, for med klimaet vi har her til lands er det bare et visst antall dager du kan drive å treske.

Det er best butikk å jobbe minst mulig med kornet

Bare få kornet inn i siloen, så går resten automatisk

– Derfor har jeg ønsket å kunne lagre kornet mitt her på gården; å være mer selvhjulpen, forklarer han. – Skal du drive med korn, må det være enkelt, mener jeg. Med løsningen til Sukup kjører jeg nå kornet inn i siloene så snart det er tresket. Deretter kan jeg omtrent glemme det til lastebilene kommer for å hente det. Og siden sjåførene har fått opplæring i å betjene tømmemekanismen, kan de fikse alt selv, uten at jeg må å være tilstede.

– I et tradisjonelt korntørkeanlegg krever hvert kornlass mange ulike arbeidsoperasjoner, mens i en Sukup-silo går alt av seg selv, opplyser Saxrud. – I Sukup-siloene ligger kornet også totalt beskyttet mot fugler, gnagere og annet utøy. Der blir det tørket ved hjelp av luft, varme og et spesielt omrørersystem, som danner et mønster ganske likt det du har i en Kenwood kjøkkenmaskin. Luft, og eventuelt varme, føres inn i bunnen av siloen, og omrørersystemet sørger hele tiden for å trekke opp kornet nedenfra og blande det med råere korn på toppen. Dermed unngår du også at det danner seg en rå kornskorpe øverst.

Tørkeprosessen i Sukup-siloene tar fra tre-fire dager til opptil en uke, avhengig av fuktigheten på kornet. For å sikre at kornet opprettholder den gode kvaliteten under lagringen etterpå, har du et program som med jevne mellomrom blåser og rører i kornet. Det er akkurat samme prinsippet som de har rundt på møllene.

– Sukup har innfridd alle kravene mine

– Det er best butikk i å jobbe minst mulig med kornet, fastslår Gjørven. – Derfor var jeg ute etter et anlegg som skulle være enkelt å drifte, se bra ut og være nærmest vedlikeholdsfritt. Løsningen fra Sukup innfridde alle disse kravene.
– Ved å lagre kornet selv, kan vi også justere leveransene til mølla. Vi kan vente med å selge varene våre til kornprisen er mer lagelig, understreker gårdbruker Lars Gunnar Molvig. Han holder til i Råde i Østfold, og har nettopp anskaffet seg en Sukup-silo med kapasitet på 300 tonn korn. Denne er akkurat stor nok til å kunne ta imot innhøstingen fra den 500 mål store hveteåkeren sin.

Gode tilbakemeldinger fra andre med Sukup-anlegg

– Jeg hadde vurdert Sukup-siloer i flere år, innrømmer Gjørven. – De har vært veldig lenge på markedet, og jeg tenkte at det måtte være gode grunner til at de har lykkes så bra. Jeg forhørte meg også hos noen som allerede hadde Sukup-anlegg, og de var svært tilfreds. Hvis de er fornøyde, og resten av Europa og hele USA får dette til, vil det nok gå bra her i Odalen også, tenkte jeg.

– Det var også viktig at et så stort og solid firma som Grønt Maskin står bak Sukup her i landet, tilføyer han. – Trygghet betyr mye når du foretar store investeringer som dette. For uansett hva du kjøper innenfor landbruket, så skjer det alltid noe. Og da må du kunne stole på at du raskt får hjelp.

Plug and play

– Sukup-siloene kommer som nøkkelferdige, komplette løsninger, sier Saxrud. – Dessuten er de frittstående, så her trenger du ikke å investere i en kostbar bygningsmasse i tillegg. Dette anser Innovasjon Norge som positivt, også. De er opptatt av lønnsomhet og bærekraft, og har støttet de nye siloene til John Henrik Gjørven.

No items found.

Fra det enkle til det mest avanserte

Sukup-anleggene kommer i ulike variasjoner. Gjørven har anskaffet seg det mest avanserte systemet, med tippesjakt på bakkeplan over en nedstøpt sjakt. Derfra transporteres kornet opp til toppen av siloene.
– Vi valgte å legge tippesjakten utendørs, med et spesiallaget, flyttbart tak som styres av en fjernkontroll, forteller Gjørven. – Dermed kan én mann alene betjene innmatingen til siloene. Du bare tipper kornet opp i sjakta og trykker på en grønn knapp for å starte innmatingen. Når det så er tomt nede i sjakta, stopper anlegget automatisk.

Molvig i Råde har valgt den mindre, og noe enklere varianten. Hos ham blir Sukup-siloen fylt opp ved hjelp av en traktordrevet skrue.
– Skruen har en kapasitet på 120 tonn korn i timen, så det tar bare 6 minutter å tømme hengeren, forteller han. – Og siden jeg driver alene, er den pausen egentlig fin å ha.

Bare gjør tomten din klar, så sørger vi for resten

– For den enkleste siloløsningen er vi nå i ferd med å utarbeide et fullstendig pakketilbud, opplyser Saxrud. – Der vil støping av fundamentet til siloen og alt elektrikerarbeid være inkludert. Alt du da trenger å gjøre, er å legge tomta til rette for siloen. Vi står for resten.

– Tror du det kommer til å dukke opp flere Sukup-anlegg rundt omkring i Odalen?

– Ja, det er jeg helt overbevist om, smiler Gjørven. – Naboer i vid omkrets har vært her og kikket på anlegget vårt, alle med behov for å ta bedre vare på kornet sitt. Det er lett å snakke pent om Sukup, synes jeg, for det er virkelig veldig bra. Jeg pleier også å tilby mine besøkende en kopp kaffe oppe på toppen av siloene. Men siden det er godt over 20 meter opp dit, er det mange som betakker seg …

Tror du Sukups siloløsninger kan være aktuelt for gårdsdriften din, også?

Ta en telefon eller send en mail til Dyre Tangnes Saxrud hos Grønt Maskin på telefon 908 62 169 eller på mail: Dyre.saxrud@grontmaskin.no. Han forteller deg gjerne mer om Sukups fortreffelige egenskaper.

Vi ser frem til å høre fra deg.

Dyre Tangnes Saxrud
Dyre Tangnes Saxrud
Selger - Korn
dyre.saxrud@grontmaskin.no+47 908 62 169

Påmelding

Takk! Din beskjed er sendt.
Ups! Her er det noe som ikke stemmer.

Grønt Maskin leverer
et bredt utvalg av jordbearbeidingsprodukter

Grønt Maskin leverer et bredt utvalg av spesialmaskiner til frukt-, bær- og grønnsaksproduksjon. Vi skreddersyr løsninger tilpasset ditt behov !

Se utvalget her

Andre spennende artikler

Dewulf var en het potet under Potato Scandinavia

Dewulf var en het potet under Potato Scandinavia

I midten av august var det endelig klart for Potato Scandinavia hos Andreas Bakken og Grinder Gård i Grue kommune. Dette er en dag vi har gledet oss lenge til, etter vi fikk agenturet på Dewulf i 2021.

Les hele saken
Nå kan du booke en demo av Dewulf toppløfter eller potethøster

Nå kan du booke en demo av Dewulf toppløfter eller potethøster

Grønt Maskin lanserer i 2022 en unik mulighet for deg som driver med grønnsaksproduksjon i Norge. Du kan nå få booket en demo av en av våre høstemaskiner fra Dewulf, sammen med en John Deere 6155R.

Les hele saken
Se flere saker

Våre leverandører

Sormac
Egatec
Omnivent
Skiold
 Dewulf
Krukowiak
7Sense
Agricola
Akron
Basrijs
Bauer
Bredal
C Pack
Checchi & Magli
Euromacchine
Gaspardo
Højgaards
Hortech
Jasa
Jema
JJ Broch
K two
Kongskilde
Landri Therm
Massano
Mastek
Monosem
Ocmis
REV Packaging solutions
Wyma
Wile
Terradonis
Sukup
Struik
Steketee
Stanhay
Scova
Schmotzer
Samro
Samon
Newtec