Aktuelt
/
Ser frem til våronn med slepeslangeanlegg 

Ser frem til våronn med slepeslangeanlegg 

Melkeprodusentene i Vaaler Samdrift har hatt sin andel timer i skytteltrafikk mellom gjødselkummen og jordene de siste åra. I samdriftens spede begynnelse hadde de to åtte kubikks gjødselvogner til den viktige oppgaven med å spre møkka. Etter hvert skaffet de seg en større vogn.   

Det blir likevel noen lass og noen turer opp og ned gutua her når du skal spre 18 000 kubikk med en gjødselvogn som tar 25 kubikk, sier Trygve Holdhus. De siste åra har han tilbragt omtrent hele vekstsesongen i traktoren med gjødselhåndtering.  

Takk og lov for at førerkomforten er blitt så bra på traktorene i det siste. I gamledager føltes det mer som å ri på en kamel. Jeg hadde aldri holdt ut så mange timer og år om ikke traktorene var så behagelige, sier bonden. Han har brukt en John Deere 8360 til å trekke gjødselvogna.   

Matavfall blir gjødsel  

I tillegg til møkka fra 750 tonn melkeproduksjon, tar samdriften også imot store mengder biorest fra Esvald på Vormsund. Det er her alt matavfallet fra Oslo blir til biogass, og anlegget er helt avhengig av at bønder i nærheten kan ta imot bioresten.   

Siden vi driver 2500 dekar økologisk og ikke kan kjøpe mineralgjødsel, er det kjærkomment for oss å kunne ta imot ekstra næringsstoffer. Vi får noen kroner for å ta imot bioresten, men vi tar det først og fremst imot fordi det fungerer bra i driftsopplegget vårt. Bioresten inneholder mye lettløselig nitrogen som er lett tilgjengelig for kornet og graset fra begynnelsen av sesongen. Vi ser at særlig bygget har fått en helt annen start etter at vi begynte med biorest, oppsummerer Trygve Holdhus.   

To kummer  

I dag har samdriften to utendørs gjødselkummer. En kum med kapasitet på 2400 kubikkmeter, som ble bygget da samdriftsfjøset var nytt i 2007, og en kum med plass til 4000 kubikkmeter, som bøndene bygget da de fikk tilbud om å ta imot biorest i 2013. I tillegg til de to gjødselkummene kjører samdriftsdeltakerne en god del møkk til en gjødselkjeller som ligger et stykket fra fjøset.

Frem til i dag har de spredd husdyrgjødselen med en gjødselvogn som rommer 25 kubikkmeter. Nå som denne er moden for utskifting, falt valget på slepeslangeanlegg. En ny gjødselvogn av samme kaliber som de hadde, ville koste i underkant av to millioner, mens et komplett slepeslangeanlegg ble omtrent 500 000 kroner rimeligere.   

Vi har leid inn entreprenør med slepeslangeanlegg på en del av jordene det siste året, og ser at han kan spre 200 kubikk i timen. Vi får maksimalt spredd 75 kubikkmeter i timen med vogna vår. Når slepeslangeanlegg både er rimeligere og mer effektivt, samtidig som landbruksrådgivningen er så klare på at slepeslangeanlegg er bedre med hensyn til jordpakking, var valget forholdsvis enkelt, forteller Trygve Holdhus.   
No items found.

Valgte Mastek  

Samdriften hentet inn tilbud fra tre aktører. Samtlige kom til gården og presenterte tilbud, men det var tilbudet fra oss i Grønt Maskin AS som trakk det lengste strået. Valget falt på et anlegg fra den irske produsenten Mastek. Bøndene valgte Grønt Maskin og Mastek både fordi de likte selve produktet, men vel så mye fordi de fikk tillit til vår produktansvarlig og gjødselekspert Rolf Gjølstad.   

Når man skal gjøre en så stor investering er det viktig å få kjemi med selgeren og føle at han forstår våre behov og forutsetninger. Han fulgte oss opp veldig tett gjennom hele beslutningsprosessen, noe som gjorde oss trygge på at han eren vi kan stole på, sier Trygve.   

Rolf Gjølstad mener Mastek er et takknemlig merke å selge.   

Mastek er veldig flinke på produktutvikling og kommer stadig med nye og bedre løsninger. De leverer solide produkter og firmaet er ikke større enn at det er kort vei fra kundene til ledelsen. Samtidig er det et godt tegn at løsningene fungerer i det røffe irske jordbruket, sier Gjølstad.  

2800 meter lang slange  

Skiftene som ligger lengst ligger 3,5 kilometer unna fjøset. Jordene med lengst kjøreavstand til, samt jorder som enten er små eller ligger krøkkete til i nærheten av bebyggelse, vil fremdeles gjødsles ved hjelp av gjødselvogn. Bøndene regner imidlertid med at slepeslangeanlegget skal brukes på minst 2000 dekar.   

Tilførselsslangen er 2800 meter lang. For minimalt trykktap ved lange avstander har bøndene valgt slanger med diameter på fem og seks tommer. De har valgt en tolv meter bred bom med to fordelere. Fordelerne sørger for at gjødselen fordeles jevnt ut i de småslangene, selv ved sidehelning.   

I og med at husdyrgjødselen er den gjødselen vi har her på gården, er vi villige til å legge litt penger i å få utnyttet den best mulig, sier Anton.   

Stasjonært dieselaggregat  

Mens mange bruker en traktordrevet pumpe til å røre og pumpe møkk, har bøndene i Vaaler samdrift investert i et stasjonært dieselpumpeaggregat som er dedikert til oppgaven.  Det koster selvsagt litt med et slikt aggregat, men da slipper vi å binde opp en traktor. En traktor er slett ikke gratis og vi trenger de traktorene vi har, til andre oppgaver. Dieselforbruket blir også lavere med et slikt aggregat enn om en traktor skal stå og gå hele sesongen, oppsummerer bøndene.   

No items found.

Presisjonsløsninger  

Bøndene i samdriften og særlig den yngre garde har fått øynene opp for presisjonsløsninger. På treskeren av typen John Deere W550i er det mulighet for registrering av kornavlingene. Den selvgående finsnitteren, en John Deere 8400i, gir mulighet for å registrere grasavlingene fortløpende ved hjelp av Harvest lab. Avlingsregistreringene kan brukes til å lage tildelingsfiler, slik at man gjødsler mer der potensialet er størst og mindre der potensialet er lavere.   

Ved hjelp av et flow-meter på slangesprederbommen kan vi stille inn hvor mye gjødsel vi ønsker å spre per dekar. Kjørehastigheten tilpasses, slik at akkurat den mengden vi ønsker å spre, kommer ut. Avlingskartene viser store forskjeller både mellom og innad på skiftene, så det er mye å hente på mer presis bruk av gjødselen, sier Asbjørn Holdhus. Han er sønnen til Trygve, og det er han som har investert i den selvgående finsnitteren.   

Må grave rør  

Bøndene har store forventninger og er svært spente på første sesongen med slepelangeanlegg. Før anlegget kan tas i bruk, er melkeprodusentene avhengig av å løse noen logistikkutfordringer. Det må legges et rør under hovedveien, i tillegg at det må tilrettelegges litt på enkelte private veger som tilhører bøndene selv.   

Med så mye møkk og så store arealer som vi driver, blir gjødselhåndtering en stor jobb uansett hvordan man vrir og vender på det. Det er imidlertid ingen tvil om at dette blir en mer tidseffektiv løsning og at det er mer skånsomt for jorda å bli behandlet på denne måten, avslutter bøndene.   

Spørmål om slepeslangeanlegg?

Rolf Gjølstad
Rolf Gjølstad
Selger - Maskiner
rolf.gjoelstad@grontmaskin.no+47 970 33 761

Påmelding

Takk! Din beskjed er sendt.
Ups! Her er det noe som ikke stemmer.

Grønt Maskin leverer
et bredt utvalg av jordbearbeidingsprodukter

Grønt Maskin leverer et bredt utvalg av spesialmaskiner til frukt-, bær- og grønnsaksproduksjon. Vi skreddersyr løsninger tilpasset ditt behov !

Se utvalget her

Andre spennende artikler

Dewulf var en het potet under Potato Scandinavia

Dewulf var en het potet under Potato Scandinavia

I midten av august var det endelig klart for Potato Scandinavia hos Andreas Bakken og Grinder Gård i Grue kommune. Dette er en dag vi har gledet oss lenge til, etter vi fikk agenturet på Dewulf i 2021.

Les hele saken
Nå kan du booke en demo av Dewulf toppløfter eller potethøster

Nå kan du booke en demo av Dewulf toppløfter eller potethøster

Grønt Maskin lanserer i 2022 en unik mulighet for deg som driver med grønnsaksproduksjon i Norge. Du kan nå få booket en demo av en av våre høstemaskiner fra Dewulf, sammen med en John Deere 6155R.

Les hele saken
Se flere saker

Våre leverandører

Sormac
Egatec
Omnivent
Skiold
 Dewulf
Krukowiak
7Sense
Agricola
Akron
Basrijs
Bauer
Bredal
C Pack
Checchi & Magli
Euromacchine
Gaspardo
Højgaards
Hortech
Jasa
Jema
JJ Broch
K two
Kongskilde
Landri Therm
Massano
Mastek
Monosem
Ocmis
REV Packaging solutions
Wyma
Wile
Terradonis
Sukup
Struik
Steketee
Stanhay
Scova
Schmotzer
Samro
Samon
Newtec