Aktuelt
/
Moderne potetvasking og pakking hos Odd Potatoes

Moderne potetvasking og pakking hos Odd Potatoes

Siden tidlig på 90-tallet har Glomma potetpakkeri pakket tonnevis med poteter, mesteparten fra egen produksjon på familiegården.

- Faren min solgte i starten mye poteter til Bama. Det ble så bestemt at de ville starte eget pakkeri. Vår familie bygget dette pakkeriet og leide det ut i 5-6 år. Deretter har vi drevet selv, forteller Gustav Michelson.

Startet Odd Potatoes

Hans far Odd Kolbjørn Michelson er fortsatt driver av både gården og pakkeriet, men hele familien stepper inn i familiebedriften. I 2008 ble mye av potetene fra Glomma potetpakkeri solgt gjennom varemerket Odd Potatoes, fritt oppkalt etter bonden selv. I starten ble potetene solgt gjennom Smart Club, men dette forsvant da Coop kom inn på eiersiden. Familien på Skarnes har beholdt merkenavnet.

Odelsgutt Gustav har studert automasjon i Stockholm, og har full kontroll på maskinene i pakkeriet.

- Vi blir enige om hva vi skal gjøre innad i familien. Selv er jeg jo oppvokst her i pakkeriet, og startet med å være mest i veien. Husk at det også kan være en veldig god start. Det var i hvertfall det for meg, sier Gustav og smiler.

I løpet av en sesong går det ca 3000 tonn poteter ut fra pakkeriet. Det meste går inn til grossister i Oslo, som selger det videre til restauranter og grønnsaksbutikker.

Automasjon og sirkulær økonomi

Pakkeriet like ved Glommas bredd pakker også poteter i små pakninger som går til matkasser. Poteter som kasseres ved pakkeriet selges videre til gårder, som tar det inn i fôring av dyr.

- Motivet med det siste er for å kvitte oss med det vi kaster. Potetsvinn er en utfordring. Vi kunne solgt det til brennerier, men da får vi regning ettersom prisen for frakten er dyrere enn det vi kan selge potetene for. Derfor har vi skapt en god sirkulær økonomi i at vrakede poteter går til fôr, sier Gustav Michelson.

I 2019 investerte familien i en ny pakkemaskin. I løpet av de siste ti årene har pakkeriet gått over i en stadig mer automatisert hverdag. Gustav har stått for mye av overgangen.

Det er mye av utdanningen. I løpet av de fire årene i Stockholm har jeg lært masse om maskiner, vedlikehold og automatisering. En utdanningsvei innen automasjon tror jeg er til veldig stor nytte for en fremtidig bonde, sier Gustav.

Han har ikke fullført utdanningen helt, men har heller prioritert å være med på driften av hjemgården og pakkeriet. I tillegg til pakkemaskinen, er det kjøpt inn en robot, som i løpet av kort tid stabler 15 kilos potetekker perfekt på paller. Oppdateringen av det elektriske anlegget har også gjort hverdagen enda enklere i pakkeriet.

Jeg kan gå rundt med laptopen og nærmest bestemme hva som skal skje når, sier Gustav
No items found.

Tunge investeringer

i 2015 kjøpte Glomma potet en optisk sorterer, som allerede hadde gått 50.000 timer.

- Den gjorde en god jobb på hvite poteter, men slet litt med røde. Etter hvert ble det mye vedlikehold og service. Det ble feil på sylindre og mye leven. I 2021 investerte potetpakkeriet i en ny optisk sorterer fra oss i Grønt Maskin. Valget falt på en Celox fra Newtec.

Da ble vi også overbevist om at vi ville få enda mer ut av den dersom vi investerte i en ny poleringsmaskin. Den vi hadde tidligere var en vanlig børstemaskin, hvor børstene lå i en vugge. Så fort en stein eller en stubbe fikk inn i den ble børstene ødelagt. Derfor ble det investert i en trommelpolerer fra WYMA, av oss i Grønt Maskin.

Denne polereren er det råeste som finnes på markedet. Den er bygget på New Zealand, og har det største poleringssystemet for grønnsaker i verden, sier Dag Fredrik Eftedal, selger i Grønt Maskin

Mindre svinn - bedre kvalitet

Gustav Michelson har et svært godt førsteinntrykk av de siste investeringene. - Nå har vi hatt drift med de nye maskinene i ca et halvt år. Jeg må si det har fungert veldig greit, og det fjerner problemene vi hadde tidligere. En ny polerer og ny optisk sorterer har også senket svinnet betraktelig.

Nå kaster vi færre poteter, sier Gustav.

Potetdyrkeren og -pakkeren i Sør-Odal håper på en fremtid hvor kundene bryr seg enda mer om hva som står på bordet.

- Det er så klart noe vi ser på som veldig positivt. Hvis folk bryr seg mer om hva de spiser, så kanskje de velger et produkt som ikke har blitt kjørt fra Trondheim til Oslo for pakking, for deretter å bli kjørt tilbake til Trondheim.

Gustav Michelson har et brennende engasjement for familiebedriften, bransjen og ikke minst poteten.

- Vi bør bli enda mer obs på å vite hvor maten vi spiser kommer fra. Vi er heldige som kan sette tollgrenser på maten vi produserer. Det smaker jo litt bedre når det er norsk, sier Gustav med et smil.

No items found.

Håper på mer løsvekt

I pakkeriet fylles sekker med 15 kilo med poteter fra Odd Potatoes. Familiebedriften er fleksibel, og linja inne i pakkeriet kan bygges om etter behov. For eksempek til å fylle matkasser med poteter.

- Men det blir mye emballasje når du skal fylle halvkilosposer med poteter. Det blir mye arbeid og lite bærekraft. Jeg håper vi går mot en fremtid hvor kundene handler enda mer i løsvekt.

- Det er ikke så nøye for meg hvordan ting endrer seg, men jeg er interessert i å få redusert all emballasjen som komemr til oss. I en butikk havner varene fort i tre lag med plast når du kommer hjem med dem. Det er ikke nødvendig. Til slutt er det kunden om bestemmer, og dersom ingen kjøper disse små forpakningene i plast, vil de jo til slutt forsvinne, sier Gustav Michelson.

Til tross for at Gustav er ung, har han rukket å bli rutinert i potetnæringen. 27-åringen spiser gjerne potet i alle fasonger. I pakkeriet går det mye i Asterix og Nansen, og i tillegg er sorten Osprey noe som går til en god bakepotet.

Jeg er glad i poteter, men du skulle spurt min bestefar på 93 år. For ham finnes det ikke middag uten poteter, sier Gustav Michelson

Spørsmål om pakkeri?

Dag Fredrik Eftedal
Dag Fredrik Eftedal
Selger - Pakkeriutstyr
dfe@grontmaskin.no+47 906 62 236

Påmelding

Takk! Din beskjed er sendt.
Ups! Her er det noe som ikke stemmer.

Grønt Maskin leverer
et bredt utvalg av jordbearbeidingsprodukter

Grønt Maskin leverer et bredt utvalg av spesialmaskiner til frukt-, bær- og grønnsaksproduksjon. Vi skreddersyr løsninger tilpasset ditt behov !

Se utvalget her

Andre spennende artikler

Dewulf var en het potet under Potato Scandinavia

Dewulf var en het potet under Potato Scandinavia

I midten av august var det endelig klart for Potato Scandinavia hos Andreas Bakken og Grinder Gård i Grue kommune. Dette er en dag vi har gledet oss lenge til, etter vi fikk agenturet på Dewulf i 2021.

Les hele saken
Nå kan du booke en demo av Dewulf toppløfter eller potethøster

Nå kan du booke en demo av Dewulf toppløfter eller potethøster

Grønt Maskin lanserer i 2022 en unik mulighet for deg som driver med grønnsaksproduksjon i Norge. Du kan nå få booket en demo av en av våre høstemaskiner fra Dewulf, sammen med en John Deere 6155R.

Les hele saken
Se flere saker

Våre leverandører

Sormac
Egatec
Omnivent
Skiold
 Dewulf
Krukowiak
7Sense
Agricola
Akron
Basrijs
Bauer
Bredal
C Pack
Checchi & Magli
Euromacchine
Gaspardo
Højgaards
Hortech
Jasa
Jema
JJ Broch
K two
Kongskilde
Landri Therm
Massano
Mastek
Monosem
Ocmis
REV Packaging solutions
Wyma
Wile
Terradonis
Sukup
Struik
Steketee
Stanhay
Scova
Schmotzer
Samro
Samon
Newtec