Aktuelt
/
Fra furuskog til potetåker

Fra furuskog til potetåker

Vi tok turen til planteprodusent Even Saxrud Knutsen en godværsdag i slutten av juli 2021. Etter noen dager med regn, er det meldt én dags opphold. Even er travelt opptatt av å få tørråtesprøyta mest mulig av sine 1000 dekar med potet før det begynner å regne igjen. Den unge bonden, som er utdanna byggmester, har jobbet fulltid på gården siden 2017, men det var først i 2019 han overtok formelt. Foreldrene er fremdeles aktivt med i driften som i tillegg til ca. 1000 dekar potet og 1500 dekar korn, inkluderer en konsesjonsbesetning med verpehøner. I tillegg til familiens egen arbeidskraft sysselsetter gården fem polske arbeidere, som har vært tilknyttet gården i en årrekke.  

Store ambisjoner 

Even har store ambisjoner for planteproduksjonen på Silkebækken. I 2021 økte han produksjonen ved å ta i bruk et nydyrkingsfelt. Feltet har arrondering som de fleste andre potetbønder bare kan drømme om. Der det i fjor var tett furuskog, har en sambygding nydyrka et langt og rektangulært jorde på ca.1000 dekar. Even har fått leiekontrakt på jordet og skal dyrke korn og poteter langs Glommas bredd.

Avhengig av vanning 

Skal man lykkes med potet på den sandholdige siltjorda langs Glomma, er man avhengig av vanning. Skulle vanninga foregått ved hjelp av ordinære vanningsvogner, hadde Even trengt fem-seks stykker bare for dette jordet. Planteprodusentene bestemte seg derfor raskt for at en stor vanningsbom ville være det mest praktiske. De tok kontakt med en av våre eksperter på vanningsutstyr, Rolf Gjølstad, for å be om råd.  

No items found.

Kompetanse og oppfølging

Vi har mange vanningsvogner fra Bauer og har derfor hatt god kontakt med Rolf opp gjennom årene. Vi vet at han følger opp ordentlig og at han forstår at utstyret må fungere i sesongen. Da noe var galt med bommen tidligere i år ringte vi han klokka ti fredag kveld. Lørdag morgen klokka ni stod han på tunet for å bidra til å løse problemet. Slik service betyr mye mer enn hvilket merke som står på produktene, sier Even. Familien er lojale kunder hos Felleskjøpet av samme årsak. De har seks John Deere-traktorer og godt forhold til verkstedene på Flisa og på Hamar.  

Med så stor drift som vi har, er vi helt avhengige av at utstyret fungerer. Vi har faste serviceintervaller og bytter vanligvis ut traktorene når de har gått rundt 5000 timer, for vi har ikke tid til å træle. Det vil uansett skje uforutsette hendelser i løpet av en sesong og da er gode mekanikere helt nødvendige, sier den unge bonden.  

258 meters vanningsbredde 

Vanningsbommen som i dag sørger for vann på nybrottsfeltet, er 228 meter bred over fire spenn. På den ene siden er det et nesten 30 meter langt overheng, samt en vanningskanon på enden, slik at total vanningsbredde er 288 meter. Langs hele bommen sitter dyser med 360 graders spredning. Hver 180.meter står en hydrant som bommen kobles til. Hvor lang tid bommen bruker på å bevege seg mellom to hydranter avhenger av hvor mye vann den er blitt programmert til å gi. Ved å sende tekstmelding til vanningsanlegget kan det startes og stoppes, samt at man kan bestemme hvor mye vann som skal gis på hver overfart.  

Bommen beveger seg litt som en slange. Først beveger den ene delen seg noen centimeter, så følger de andre etter. Hele bommen flytter seg ikke samtidig, forklarer Gjølstad. Bøndene gir vann tilsvarende 25 millimeter nedbør omtrent hver femte dag. Kommer vann på naturligvis, tilpasses vanningsregimet etter nedbøren.  

No items found.

Ubegrenset vanntilgang 

Vannet til anlegget kommer fra Glomma. Omtrent ti meter fra elvebredden står en isolert container med lys og varme. I denne sitter en 55 kilowatts elektrisk motor og en Grundfos-pumpe med kapasitet til å pumpe 16 800 liter vann i timen. Vannet pumpes inn via en flåte som er forankra i land, men som henter vann ti-tolv meter ute i elva. Vannet suges opp via et rør på 25 centimeter i diameter. 2800 meter med slange av svart hardplast er gravd ned for å transportere vannet fra elvebredden til åkeren. Selve vanningsbommen har en tresylindret dieselmotor fra Kohler som er koblet til en generator som produserer 400 Volt strøm. Dette sørger for strøm til alle elektriske motorer som sørger for fremdrift av vanningsbommen. 

Det er travelt å være planteprodusent og mye å drive med i sesongen. Jordene lengst fra gården ligger én mil unna gården, så det en god del kjøring etter veien. Det er mye vi ikke rår over, men det er godt å vite at kornet og potetene får det vannet de trenger uansett hvordan klimaet er i vekstsesongen, sier Even.  

Mangfold i åkeren 

Silkebækken gård har eget pakkeri og leverer både til Ferskvarehuset (Coop) og NorFresh (Bunnpris). Bøndene dyrker et mangfold av sorter og har i år både Innovator, Mandel, Nansen, Asterix, Folva, Hassel og Anouk.  

No items found.

Påmelding

Takk! Din beskjed er sendt.
Ups! Her er det noe som ikke stemmer.

Grønt Maskin leverer
et bredt utvalg av jordbearbeidingsprodukter

Grønt Maskin leverer et bredt utvalg av spesialmaskiner til frukt-, bær- og grønnsaksproduksjon. Vi skreddersyr løsninger tilpasset ditt behov !

Se utvalget her

Andre spennende artikler

Dewulf var en het potet under Potato Scandinavia

Dewulf var en het potet under Potato Scandinavia

I midten av august var det endelig klart for Potato Scandinavia hos Andreas Bakken og Grinder Gård i Grue kommune. Dette er en dag vi har gledet oss lenge til, etter vi fikk agenturet på Dewulf i 2021.

Les hele saken
Nå kan du booke en demo av Dewulf toppløfter eller potethøster

Nå kan du booke en demo av Dewulf toppløfter eller potethøster

Grønt Maskin lanserer i 2022 en unik mulighet for deg som driver med grønnsaksproduksjon i Norge. Du kan nå få booket en demo av en av våre høstemaskiner fra Dewulf, sammen med en John Deere 6155R.

Les hele saken
Se flere saker

Våre leverandører

Sormac
Egatec
Omnivent
Skiold
 Dewulf
Krukowiak
7Sense
Agricola
Akron
Basrijs
Bauer
Bredal
C Pack
Checchi & Magli
Euromacchine
Gaspardo
Højgaards
Hortech
Jasa
Jema
JJ Broch
K two
Kongskilde
Landri Therm
Massano
Mastek
Monosem
Ocmis
REV Packaging solutions
Wyma
Wile
Terradonis
Sukup
Struik
Steketee
Stanhay
Scova
Schmotzer
Samro
Samon
Newtec